Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλα στην ολομέλεια της Βουλής , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017. Πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, που ανακοινώθηκε στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Κύριε Μητσοτάκη, σας άκουσα για άλλη μία φορά να τοποθετήστε στα θέματα της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης και ειλικρινά απορώ με τη στάση σας.

Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων, σήμερα διαπιστώνω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας, κύριε Μητσοτάκη!

Τόσο ξεδιάντροπα, προκειμένου να πετύχετε τον μικροπολιτικό σας στόχο, δεν διστάζετε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα να κάνετε κακό στη χώρα, όχι στην Κυβέρνηση. Και έρχεστε εδώ και αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις.

Από τη μια μεριά, για άλλη μια φορά έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι καθυστερούμε και χρησιμοποιείτε και αβάσιμες υποθέσεις, που αναπαράγουν μέσα ενημέρωσης. Δεν θα απαντήσω εγώ, θα απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, έχει ζητήσει τον λόγο αργότερα.

Μας λέτε όμως ότι καθυστερούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση. Μα, δεν γνωρίζετε, κύριε Μητσοτάκη -πού ζείτε;- ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει αναίτια προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ;

Άρα τι μας ζητάτε; Μας ζητάτε να τα δεχθούμε. Γιατί δεν μιλάτε ανοικτά; Γιατί δεν λέτε στον ελληνικό λαό την άποψή σας; Την ίδια στιγμή όμως που μας λέτε ότι καθυστερούμε, σπεύδετε να μας κατηγορήσετε ότι είμαστε διατεθειμένοι, προκειμένου να κρατηθούμε –λέει- στις καρέκλες της εξουσίας, να δώσουμε γη και ύδωρ στους δανειστές. Μονά ζυγά δικά σας. Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις.

Μόνο που, κύριε Μητσοτάκη, εδώ μιλάμε για το μέλλον της χώρας και για τις αντοχές του ελληνικού λαού. Δεν μπορείτε να παίζετε. Είστε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πρέπει να πάρετε θέση ενώπιον του ελληνικού λαού και μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αποφασίστε τι από όλα αυτά συμβαίνει, δεν μπορεί να γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα. Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε τη σοφία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή είμαστε μειοδότες που τα έχουμε δώσει όλα; Διότι αυτή είναι μια θεμελιώδης αντίφαση στη συγκρότηση του επιχειρήματός σας.

Έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων, ότι δήθεν έχουμε μείνει πίσω και δεν έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις. Όμως αυτό που σας διαψεύδει και εσάς και όσους επιχειρούν να στριμώξουν την Ελλάδα, είναι η ίδια η πραγματικότητα. Διότι μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να κάνουμε αυτό που εσείς δεν καταφέρατε σε πέντε χρόνια. Στήσαμε την οικονομία ξανά στα πόδια της, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Έχουμε κλείσει το 2016 με τρεις συνεχόμενους μήνες θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώσαμε την ανεργία τέσσερις μονάδες, εξορθολογήσαμε τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα, αναβαθμίσαμε τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Απέναντι λοιπόν στους παραλογισμούς που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εσείς ως ουρά του ακολουθείτε, έχουμε ως σημαντικότερο σύμμαχο, δικό μας, τους ίδιους τους αριθμούς. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει.

Δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει το γεγονός ότι και έχουμε πιάσει ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2016, ενώ ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 0,5%, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίξει το 2%, να υπερβεί δηλαδή από το 2016 που είχαμε 0,2% ανάπτυξη, το στόχο του 2017 που είναι 0,75%, με προβλέψεις ανάπτυξης 2,5% κ αι 3%.

Και είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα που δεν σας επιτρέπει, κύριε Μητσοτάκη, να χρεώνετε καθυστερήσεις στην ελληνική Κυβέρνηση. Είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα που οδηγεί στο κενό το επιχείρημά σας περί δήθεν αναξιοπιστίας της ελληνικής Κυβέρνησης.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ επαναλαμβάνω: Θα πάρετε επιτέλους καθαρή θέση; Σας ακούει ο ελληνικός λαός. Εσείς τι ακριβώς προτείνετε; Ποιες είναι οι θέσεις σας; Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τις απαιτήσεις ακραίων κύκλων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για προληπτικά μέτρα; Είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ή μια εμμονή και αριστερή ιδεοληψία; Δείξτε επιτέλους σε μια κρίσιμη ακόμη στιγμή ότι έχετε μια στοιχειώδη συναίσθηση του κοινωνικού, του εθνικού συμφέροντος.

Η στάση μας, κύριε Μητσοτάκη, είναι καθαρή. Και εμείς ξέρετε ενόσω δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης για το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα. Γιατί εσείς δηλώνετε με τη στάση σας δεξιά και αριστερά ένα πράγμα, την προθυμία σας να δεχθείτε ό,τι ακριβώς ζητήσουν και ακόμη περισσότερα, να δεχθείτε ακραία λιτότητα όπως κάνατε και παλιά.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μπορέσετε να ξαναγυρίσετε στις θέσεις εξουσίας, για να κάνετε αυτά που κάνατε όλα τα προηγούμενα χρόνια που λεηλατήσατε και χρεοκοπήσατε τη χώρα. Αυτό σας ενδιαφέρει μόνο!

Αλλά την ίδια στιγμή που δεν χάνετε ευκαιρία να εκφράζετε τη συμπάθειά σας προς τους δανειστές μας, με δηλώσεις σαν αυτή του Αντιπροέδρου σας ότι και αυτά και άλλα τόσα θα τα δεχθείτε ή του αναπληρωτή εκπροσώπου σας ότι οι δανειστές μας νοιάζονται για το καλό του ελληνικού λαού –εσείς τα λέτε δεξιά και αριστερά-, σπεύδετε και να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δεν θα δεχθείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Μα, ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα;

Αν εμείς, κύριε Μητσοτάκη, αναζητούμε ένα κοινό εθνικό μέτωπο, μια κοινή εθνική γραμμή, δεν είναι για να δεχθούμε και να ψηφίσουμε αχρείαστα νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε αυτά, προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.

Αλλά εσείς αρνείστε και πάλι να πάρετε μια καθαρή θέση. Πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος!

Ακόμα και την ώρα που συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως αυτές ομοϊδεατών σας, στην Κύπρο και την Ισπανία στηρίζουν καθαρά τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Νότου της Ευρώπης το προηγούμενο Σάββατο στη Λισαβόνα και στο κοινό ανακοινωθέν, εσείς δεν βρίσκετε να πείτε ούτε μια λέξη για να στηρίξετε τη χώρα σας σε αυτή την κρίσιμη προσπάθεια υπέρ του ελληνικού λαού! Αυτοί είσαστε!

Τόσο τυφλωμένοι από το πάθος σας να ξαναγυρίσετε στις καρέκλες της εξουσίας! Αλλά θα την πατήσετε ξανά, όπως συνέβη και με την πρώτη αξιολόγηση.

Διότι η Ελλάδα σε πείσμα των μικροκομματικών επιδιώξεών σας, κύριε Μητσοτάκη, θα πετύχει. Η αξιολόγηση θα κλείσει και το κυριότερο, θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Διότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη μια κρίση, διότι η εκπληκτική απόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογεί αναζωπύρωση της κρίσης και διότι αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρώπης αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνωρίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ζητά, όπως διατυπώθηκε και ρητά στο ανακοινωθέν των χωρών του Νότου, έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Διότι αυτά που ζητάει το ΔΝΤ -κι εσείς φαίνεται να τα σιγοντάρετε- δεν είναι μόνο πέρα και έξω από κάθε οικονομική λογική, είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική και συνταγματική λογική και αξία. Από αυτό το απλό σας ζητάμε να παραιτηθείτε και το αρνείστε.

Και κάτι τελευταίο, κύριε Μητσοτάκη, για να μπω και στο θέμα μας μετά. Σε σχέση με τις κορώνες σας, για άλλη μια φορά, περί Grexit και δραχμής, θα σας πρότεινα να μην χαλάτε τον χρόνο σας σερβίροντας και δοκιμάζοντας μόνοι σας ξαναζεσταμένο φαγητό.

Εμείς, κύριε Μητσοτάκη, αποδείξαμε τότε που τα πράγματα ήταν όχι αστεία, όχι στους διαδρόμους στη Βουλή, αλλά στη βράση, εκεί όπου πραγματικά οι αποφάσεις ήταν βαριές και δύσκολες, και το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και την ευρωπαϊκή μας επιλογή με μεγάλο κόστος, όταν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.

Αλλά προσέξτε μήπως εσείς από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών -διότι στη δική σας πολιτική οικογένεια ανήκει, όχι στη δική μας- ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και με τα σχέδιά του.

Διότι το να ζητάτε με πάθος εκλογές, ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κύριε Μητσοτάκη, εκτός και αν δεν γνωρίζετε πού θα μπορούσε να οδηγήσει τον τόπο μια τέτοια εκδοχή.

Και να έλεγε κανείς ότι έχετε καμιά σοβαρή αντιπρόταση, ότι θέλετε να διαπραγματευτείτε καλύτερα εσείς προς όφελος της χώρας, να το καταλάβουμε. Εσείς θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τον λαό και τη χώρα έρμαιο στα χέρια των πιο ακραίων εκ των δανειστών. Ε, λοιπόν, δεν θα σας κάνουμε τη χάρη!

Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων. Θα διαπραγματευτούμε και θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα είμαστε η Κυβέρνηση εκείνη που θα κλείσει αυτόν τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την επιτροπεία, στην οποία εσείς μας οδηγήσατε με τις πολιτικές σας, που λεηλατήσατε και χρεοκοπήσατε τη χώρα εδώ και σαράντα χρόνια τώρα.

Ο ελληνικός λαός, είτε το θέλετε είτε όχι, κύριε Μητσοτάκη, θα μας κρίνει όλους και θα τα κρίνει όλα στην ώρα του, με τη χώρα όρθια και κυρίως, με την κοινωνία όρθια, το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει τελειώσει οριστικά αυτή η περιπέτεια, όταν θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία θα έχει περάσει σε μια διαφορετική φάση.

Έρχομαι, όμως, τώρα στο θέμα μας. Όπως είδατε, εγώ σπατάλησα μόνο δώδεκα λεπτά και όχι μισή ώρα της ομιλίας μου για αυτά τα θέματα, διότι την υπόλοιπη μισή ώρα θα ασχοληθώ με άλλα πιο χαριτωμένα θέματα, κύριε Μητσοτάκη.

Εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια διαρκώς συζητούμε για τη διαπλοκή, αλλά ουδέποτε κάποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν τόλμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία να εξεταστεί και να αποκαλυφθεί το βάθος και το περιεχόμενο της διαπλοκής στη χώρα μας και να εξεταστεί με ονόματα, διευθύνσεις, τραπεζικούς λογαριασμός και νούμερα και αυτό, διότι είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση με κόστος -το βλέπετε, το γνωρίζετε όλοι- αποφασίζει να μη συμβιβαστεί και να συγκρουστεί.

Έτσι, για πρώτη φορά γίνεται στη Βουλή αναλυτική και λεπτομερής συζήτηση για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης, αλλά και των κομμάτων. Για πρώτη φορά διερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο με αυτή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και οι πολίτες πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την αλήθεια και να κρίνουν, να μάθουν με στοιχεία όλα όσα συνέβαιναν, όλα όσα υπέθεταν ότι συμβαίνουν, αλλά χωρίς κανείς να τους παρουσιάζει στοιχεία. Θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι η πραγματικότητα ορισμένες φορές ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Θα μπορέσουν να καταλάβουν σε τελική ανάλυση πώς λειτούργησε αυτό το σύστημα που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι την πολιτική αλλαγή του Γενάρη του 2015.

Είναι το ίδιο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και το οποίο το 2010 μέχρι και την οριστική πολιτική του ήττα το 2015, λεηλάτησε ωμά την πραγματική οικονομία, τους δημόσιους πόρους, το κοινωνικό κράτος, κατέστρεψε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, ενώ ταυτόχρονα ορκιζόταν στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη. Μιλούσε για την ανάγκη να υποστούν οι Έλληνες αιματηρές θυσίες την ώρα, όμως, που είχε τακτοποιήσει τον εαυτό του με εξαιρετικά βολικό τρόπο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και την ώρα που η κοινωνία μάτωνε, οι βαλίτσες με τα θαλασσοδάνεια πηγαινοέρχονταν από τις τράπεζες στα κομματικά γραφεία και στα λογιστήρια των εκδοτικών συγκροτημάτων. Από τη μια, κουνούσατε το δάκτυλο στον κόσμο, λέγοντας «μαζί τα φάγαμε, μαζί σας, εσείς φταίτε, όση ευθύνη έχουμε εμείς που κυβερνάμε έχετε και εσείς» και από την άλλη, το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά ταμεία εις υγείαν των κορόιδων.

Για να καταλάβει, λοιπόν, ο κόσμος που μας παρακολουθεί πώς ακριβώς έχει αυτή η υπόθεση, ας μιλήσουμε με λόγια απλά και ξεκάθαρα. Όμως, ξέρετε, δεν είναι μονάχα οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η δικαιοσύνη που θα έχει στα χέρια της στοιχεία αυτή τη φορά.

Μη βιάζεστε. Σας έχω δει παντού, δεξιά-αριστερά, να λέτε «άνθρακες ο θησαυρός!». Το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής βρίσκεται στη δικαιοσύνη και αυτή είναι που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτή είναι που θα κρίνει αν υπάρχει εμπλοκή προσώπων που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Γιατί αναστατώνεστε; Ξέρετε κάτι; Ξέρετε από κάπου ότι δεν υπάρχει κάποια εμπλοκή; Γιατί αναστατώνεστε;

Η δικαιοσύνη, λοιπόν, είναι αυτή που θα αποφανθεί, είτε το θέλετε, είτε όχι, διότι, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουμε τόσες ημέρες μία σπουδή να αφήσετε τους πολίτες…

Βλέπω την αγωνία σας, όπως είδα και την αγωνία σας να βγείτε και να πείτε ότι το Πόρισμα δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη και λειτουργία του τριγώνου της διαπλοκής. Εάν δεν ήσασταν υπόλογοι οι ίδιοι γι’ αυτές τις αποκαλύψεις, θα ήσασταν απλά αστείοι. Όμως, είστε υπόλογοι.

Ξεκινώ, λοιπόν, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να μη χάνω χρόνο. Από το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής προκύπτει ότι χρωστούν συνολικά στις τράπεζες, τις οποίες ανακεφαλαιώνει με ζεστό χρήμα ο Έλληνας φορολογούμενος, ο ελληνικός λαός, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτά τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δανεικά και αγύριστα, δηλαδή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποπληρωμής. Γιατί συνέβη αυτό; Το είπε ξεκάθαρα και ευκρινέστατα στην Εξεταστική Επιτροπή ο υιός του κ. Ψυχάρη, όχι αυτός που ήταν Βουλευτής σας μέχρι πρότινος, αλλά ο άλλος. Τι είπε, λοιπόν; Είπε ότι αυτά τα δάνεια δόθηκαν με αέρα, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς καμία εκτίμηση κινδύνου. Βεβαίως, αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των ομίλων. Αλλού πήγαν. Ξέρετε πολύ καλά πού πήγαν. Πήγαν σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, σε πολυτελή θέρετρα στην Ελβετία, σε κότερα και σε φορολογικούς παραδείσους.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα –θα μάθουμε φαντάζομαι απ’ αυτά που θα αποκαλυφθούν στην πορεία- έγιναν με την ανοχή των κυβερνήσεών σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα χειρότερα, όσο περισσότερο και όσο βαθύτερα μπαίναμε στην κρίση, τόσο αυτού του είδους ο δανεισμός, αντί να γίνεται πιο δύσκολος, γινόταν ευκολότερος. Όσο οι ισολογισμοί των εταιρειών γέμιζαν με παθητικό, όσο τα χρέη συσσωρεύονταν και τα ίδια κεφάλαια εξανεμίζονταν, τόσο η κάνουλα της χρηματοδότησης άνοιγε.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτό δεν το λες και υγιή επιχειρηματικότητα!

Θα ήθελα, λοιπόν, εδώ να κάνω τρεις παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο χαριστικός δανεισμός συντελέστηκε και κορυφώθηκε μέσα στην εποχή της κρίσης, την εποχή δηλαδή που ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν ούτε ευρώ τσακιστό, όχι για να ξελασπώσουν, αλλά ούτε καν για να κάνουν ανοίγματα, να πληρώσουν προμηθευτές, να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, να κυνηγήσουν δουλειές και, βεβαίως, να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης ώστε να υποστηρίζουν τις πολιτικές σας, την ίδια περίοδο που ο ελληνικός λαός κλήθηκε να τις ανακεφαλαιοποιήσει δύο φορές, πληρώνοντας συνολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες, με δανεισμό που, βεβαίως, αύξησε το χρέος της χώρας.

Έτσι αυξάνεται το χρέος της χώρας και όχι με δανεισμό που παίρνεις για να αποπληρώσεις τον προηγούμενο, αυτά που μας φεσώσατε εσείς τόσα χρόνια. Και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι το τρίτο δάνειο που πήραμε για να ξεπληρώσουμε τα δικά σας σπασμένα, φέσωσε τη χώρα. Τα θαλασσοδάνεια φέσωσαν τη χώρα.

Θα πείτε, βέβαια: Φταίνε μόνο τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα κόμματα για την κατάσταση των τραπεζών; Όχι βέβαια. Όμως, τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα σε δέκα όλες και όλες επιχειρήσεις δεν το λες και λίγο! Εκτός αν έχετε αντίθετη άποψη, κύριε Μητσοτάκη και κύριοι του ΠΑΣΟΚ!

Η κρίση τσάκισε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Φορτώθηκαν οι τράπεζες με «κόκκινα» δάνεια, αλλά την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης και τα κόμματά σας έπαιρναν χρήματα.

Ξέρετε, εδώ υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα: Πρώτον, το να δίνει η τράπεζα χρήματα, γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει, είναι μια συναλλαγή, συνδιαλλαγή παράνομη, παράνομη και για αυτόν που τα δίνει παράνομη και για αυτόν που τα παίρνει. Δεύτερον, αυτή η παράνομη συνδιαλλαγή κάτι εξαγόραζε. Και θα δούμε τι ακριβώς εξαγόραζε μόλις βάλουμε στη συνολική εικόνα και τη δανειοδότηση των κομμάτων.

Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Και ξέρετε ποιο είναι το θλιβερό; Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο, που θα ψάξουν δουλειά για 100 ευρώ και για 150 ευρώ και θα πρέπει να βρουν οκτώ τέτοιες δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Επίσης, το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει τα πενήντα και θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βρουν εργοδότη που θα τους προσλάβει. Όμως, την ίδια στιγμή τα μεγάλα αφεντικά και τα βαριά δημοσιογραφικά ονόματα έχουν εξασφαλίσει χρήματα για δέκα ζωές, αυτά ακριβώς τα χρήματα, τα εκατομμύρια, που δόθηκαν με αέρα, σαν μαρουλόφυλλα, αυτά τα εκατομμύρια που ξέχναγαν να τα δηλώσουν και στο «πόθεν έσχες» και που αν ερωτηθούν θεσμικά που τα έχουν βρει αυτά τα λεφτά, ανεβαίνουν στα κεραμίδια και καταγγέλλουν πολιτική δίωξη και φίμωση της ελευθεροτυπίας. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα που χρόνια τώρα καλλιεργήσατε.

Πάμε τώρα στα δάνειά σας, στα δάνεια των κομμάτων σας, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε, διάβαζα τις προάλλες ότι στην Ταϊλάνδη -είναι τριτοκοσμική λέτε;- ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο: αποκαλύφθηκε ότι η Rolls-Royce εξαγόραζε κρατικά στελέχη. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας απαίτησαν να διαλευκανθεί η υπόθεση, γιατί αλλιώς η χώρα δεν θα είχε μούτρα να αντικρίσει τον κόσμο. Ξέρετε για τι ποσό έγινε όλος αυτός ο θόρυβος; Για 600  εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Ε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μόνο από τις τράπεζες έχουν «φάει» 420 εκατομμύρια ευρώ: 220 εκατομμύρια ευρώ η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και άλλα 200 εκατομμύρια το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά, παρόμοιας τάξης ποσό. Και κάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα για όλα αυτά; Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Σκέφτεστε ποτέ, σας έχει περάσει από το μυαλό, ότι αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να επιστραφούν; Ακόμα και αν εκχωρούνταν στο σύνολό της η κρατική επιχορήγηση, αυτά τα χρήματα θα γύρναγαν πίσω το 2100 και βάλε! Και δεν τρέχει τίποτα! Δεν σας κάνει τίποτα αυτό;

Θέλω να σημειώσω ότι το ποσό αυτό είναι μονάχα αυτά που «φάγανε» απευθείας από τις τράπεζες και σε συνεννόηση μαζί τους. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε σε αυτή τη χώρα ότι στην υπόθεση SIEMENS υπήρχε ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα μαύρα ταμεία που πέρα από τις βοήθειες σε πρόσωπα πήγαινε και στα κομματικά ταμεία.

Και, βεβαίως, τώρα ανοίγει και μια άλλη υπόθεση, η NOVARTIS, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει, όπως και τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα. Το τι μίζες έχουν μπει στα «μαύρα» ταμεία των κομμάτων που κυβερνούσαν σαράντα χρόνια τώρα τη χώρα -χρήματα του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων-, είναι κάτι που μένει να το ψάξουμε όλοι για να το βρούμε. Και μας κουνάτε το δάχτυλο και λέτε «Η ΑΥΓΗ!». Έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για την ΑΥΓΗ! Δεν παίζεστε! Αδιανόητοι είστε πια!

Και εσείς, κυρία Γεννηματά -προφανώς δεν θέλω να καταλογίσω προσωπικά τις ευθύνες, αλλά ηγείστε ενός κόμματος- δεν μας είπατε ποτέ τι ακριβώς έγινε με τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ -που με τα σημερινά δεδομένα θα εξοφληθούν σε τριακόσια χρόνια-, τι ακριβώς έγινε με αυτήν την υπόθεση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που βρήκαν ορκωτοί λογιστές στα ταμεία του κόμματός σας. Ακόμη και ο οικονομικός υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ, όταν ζορίστηκε λίγο στην Εξεταστική, δήλωσε άγνοια για την προέλευσή τους.

Να μας πείτε μετά. Εγώ περιμένω επιτέλους να ακούσω! Ξέρετε, δεν είναι 10 ευρώ, αλλά 15 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε τι λέτε τώρα; Πρέπει να πείτε στον ελληνικό λαό πόθεν προέκυψαν αυτά!

Με αυτά και με αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και γι’ αυτό σας έδωσα το παράδειγμα της Ταϊλάνδης- η Ταϊλάνδη είναι νηπιαγωγείο μπροστά το πάρτι που στήσατε τόσα χρόνια Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.

Εδώ θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον, τα χρήματα αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πώς θα διασφαλιστεί αν αύριο τα κόμματά σας έπεφταν από το 35%, 40%, 45% στο 10%, στο 15% ή στο 5%, όπως και πέσατε. Κανείς! Όμως, ας πούμε ότι αυτό απαιτεί πολιτική διορατικότητα την οποία ο τραπεζίτης δεν είχε. Δεν ρώτησε όμως, όταν άρχιζε η κρίση και όταν άρχισαν να μειώνονται και οι δαπάνες, οι κρατικές επιχορηγήσεις, το εξής: Τι θα γίνει, βρε παιδιά, αν η χρηματοδότηση μειωθεί; Τι θα γίνει αν τα κόμματα αυτά διασπαστούν ή πέσουν τα ποσοστά τους; Κανείς δεν ρώτησε! Άνοιγαν τα συρτάρια και σας έδιναν και τότε, τις μέρες και τα χρόνια της κρίσης, απλόχερα ό,τι ζητούσατε. Και εσείς, φυσικά, την ώρα που με το ένα χέρι υπογράφατε τα μνημόνια, με το άλλο χέρι τα παίρνατε αυτά τα χρήματα.

Δεύτερη παρατήρηση. Θα πει κανείς ότι τώρα όλο αυτό που περιγράφω, γινόταν στο πλαίσιο μια συνήθειας των προηγούμενων χρόνων και ότι εντάξει, δεν ήξεραν και οι τραπεζίτες τι θα έρθει. Όμως, την ίδια εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν τη δίνατε σε μια τράπεζα για να παίρνετε χρήματα, αλλά τη δώσατε σε περισσότερες από μια τράπεζες. Και οι τράπεζες που εν γένει πιάνουν πουλιά στον αέρα και έχουν άποψη για την πορεία της οικονομίας, για το τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να περικοπούν δαπάνες, έξοδα, μισθοί, συντάξεις, εδώ συμπεριφέρθηκαν ως οσίες παρθένες. Δεν ρώτησαν η μια την άλλη τι εγγυήσεις πήρατε. Και έτσι, με μια μελλοντική χρηματοδότηση, η οποία προέβλεπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει εσαεί 40% και το ΠΑΣΟΚ 35%, πήρατε δάνεια τριπλά και τετραπλά.

Και ξέρετε, αυτό δεν είναι ζήτημα ηθικής τάξης μονάχα. Δεν είμαι νομικός, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι καραμπινάτη απάτη. Θα αποφανθεί η δικαιοσύνη γι’ αυτά. Βλέπετε, ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είναι για τους φτωχοδιάβολους και για όσους δεν έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες. Είναι για τους βιοπαλαιστές που προσπαθούν να κρατήσουν το μαγαζί τους ανοιχτό και δεν παίρνουν δάνειο και βάζουν λουκέτο, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στην περίπτωσή σας, όμως, για τους τραπεζίτες ο λόγος σας συμβόλαιο! Πώς το λέει ο λαός; «Είχατε κούτελο», κύριε Μητσοτάκη! Γι’ αυτό!

Νομίζω ότι η τρίτη παρατήρηση που θα κάνω είναι η πιο ενδιαφέρουσα, διότι αυτό είναι ένα αίσχος για το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθείτε και θα απολογείστε για δεκαετίες. Κάποια στιγμή ο οικονομικός εισαγγελέας αντελήφθη το μέγεθος της απάτης και καταλόγισε -μιλάω για το περίφημο «πόρισμα Καλούδη»- ποινικές ευθύνες στους τραπεζίτες και τους οικονομικούς υπευθύνους των κομμάτων. Τι κάνατε, λοιπόν, τότε; Το 2013 περάσατε μια τροπολογία όνειδος, που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν σπρώξει.

Και να πω έτσι για την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, ότι η τροπολογία αυτή ήταν εκπρόθεσμη. Και να πω, επίσης, ότι την σήκωσαν στις πλάτες τους τρεις κακόμοιροι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χρηστογιάννης, ο κ. Τσουμάνης και ο κ. Σταμενίτης. Αλήθεια, δεν ξέρω σήμερα πού βρίσκονται οι άνθρωποι. Πάντως, αν τους βάλουμε στο GOOGLE, δεν θα τους βρούμε.

Να πω, επίσης, ότι την τροπολογία εκείνη δεν την κάνατε για την ψυχή της μάνας σας, δεν την κάνατε για να μην τιμωρηθούν οι φτωχοί τραπεζίτες, που μέσα στην καλοσύνη και την αφέλειά τους σας είχαν βοηθήσει. Την τροπολογία εκείνη την περάσατε γιατί εάν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το «πόρισμα Καλούδη», κινδυνεύατε και εσείς για ηθική αυτουργία.

Τέταρτη παρατήρηση: Δεν πρέπει, επιτέλους, να πείτε -εντάξει, τα πήρατε τα χρήματα, 220 εκατομμύρια ο ένας, 200 εκατομμύρια ο άλλος- τι τα κάνατε; Πού τα ξοδέψατε όλα αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Και εάν προσθέσουμε τώρα σε αυτά τα θαλασσοδάνειά σας και τα υπέρογκα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης την περίοδο των παχέων αγελάδων, υπάρχει ένα ερώτημα που θέλει να ξέρει ο ελληνικός λαός.

Και τέλος -πέμπτον- θέλω να μας απαντήσετε ποιος δανειολήπτης θα ετύγχανε της ίδιας μεταχείρισης από τις τράπεζες, να μην πληρώνει για χρόνια ούτε ένα ευρώ και οι τράπεζες να έχουν ξεχάσει την ύπαρξή του. Μονάχα κάποιοι -πώς το λένε οι θεσμοί;- strategic defaulters, στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Και ξέρετε αυτό στην αγορά ονομάζεται «κανόνι», ένα κανόνι 420 εκατομμυρίων από τις δήθεν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που τώρα θέλουν και εκλογές για να σώσουν την χώρα. Θα μας σώσατε εσείς, που μας λεηλατήσατε, μας ρημάξατε, χρεοκοπήσατε τη χώρα και δεν μας λέτε τι κάνατε τα λεφτά!

Όμως, ξέρετε, δεν είναι απλώς κανόνι, γιατί τις προϋποθέσεις για το κανόνι αυτό τις δημιουργήσατε με δικές σας ενέργειες, έχοντας καλύψει πλήρως τα νώτα σας. Δεν είναι, λοιπόν, κανόνι. Είναι συνειδητή και κακόβουλη κακοπιστία.

Και θέλω να πω και κάτι ακόμα. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί σας και εξαιτίας της δικής σας πρακτικής δυσφημείτε στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα και κερδίζουν έδαφος δυνάμεις που το παίζουν δήθεν αντισυστημικές και λένε «όλοι ίδιοι είναι» και λένε «όχι στα κόμματα, να καεί η Βουλή». Εξαιτίας σας συμβαίνει αυτό! Εξαιτίας αυτών των πολιτικών επιλογών δυσφημούνται οι θεσμοί, δυσφημείται η Δημοκρατία.

Και πάμε, λοιπόν, τώρα -γιατί βλέπω ότι έχουν ανάψει τα αίματα- να σας εξηγήσω και λίγο για το περίφημο «τρίγωνο της διαπλοκής», γιατί λέτε ότι δεν υπάρχει. Τη σχέση ανάμεσα στις τράπεζες, τα ΜΜΕ και τα κόμματά σας να σας την εξηγήσω λίγο, να εξηγήσουμε πώς ωφελούσε ο ένας τον άλλο. Ξέρετε, τώρα η Ομερτά έχει σταματήσει και αρχίζουν κάποιοι και μιλάνε. Και τα συνεταιράκια άρχισαν να δίνουν ο ένας τον άλλον και μάλιστα, ορισμένες φορές, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Από αυτό το τρίγωνο, λοιπόν, οι πρώτοι ωφελημένοι ήσασταν εσείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία! Με τον δανεισμό που σε εποχές εκλογών εκτοξευόταν όλως τυχαίως, παραβιάζατε μια συνταγματική αρχή: ότι τα κόμματά σας είναι ισότιμα με τα άλλα κόμματα στις εκλογικές αναμετρήσεις. Είχατε άφθονο χρήμα για να διαφημίζεστε προεκλογικά, είχατε άφθονο χρήμα για να μετακινείτε ψηφοφόρους, είχατε άφθονο χρήμα για να πληρώνετε δημοσκοπήσεις και να καθορίζετε το κλίμα. Τις τελευταίες σαράντα οχτώ ώρες υπήρξε μια ραγδαία μετακίνηση και γι’ αυτό διαψεύστηκαν αυτές οι δημοσκοπήσεις.

Όλως τυχαίως πάντα σαράντα οκτώ ώρες πριν τις εκλογές υπήρχε μετακίνηση των ψηφοφόρων. Είχατε άφθονο χρήμα για να κάνετε εντυπωσιακές προεκλογικές εκστρατείες, είχατε τα ΜΜΕ, που βεβαίως εισέπρατταν τα χρήματα αυτής της διαφήμισης και είχατε εξασφαλίσει από αυτά ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας. Κατείχαν τις δημόσιες τηλεοπτικές συχνότητες παρανόμως, χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ φράγκο και κάθε φορά, με μια πονηρή τροπολογία, τα απαλλάσσατε και από άλλες υποχρεώσεις όπως τον φόρο επί των διαφημιστικών εσόδων.

Επιπλέον δε, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ ήταν μπλεγμένοι και σε άλλες επιχειρήσεις, ωφελούνταν και από εκεί με άλλες τροπολογίες. Έπαιρναν προνομιακές συμβάσεις, που ήταν σκανδαλώδεις, έμπαιναν με φόρα στα δημόσια έργα, όπου τότε η μίζα πήγαινε σύννεφο.

Και έρχεστε τώρα εδώ και ήσαστε τόσο αστείοι και μας παρουσιάζετε ότι ανέβηκε η διαφθορά στη χώρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία. Γιατί; Διότι παρουσιάζετε την ετήσια έκθεση μιας ΜΚΟ με το όνομα «Διεθνής Διαφάνεια», η οποία, όμως, αφορά την υποκειμενική τεκμηρίωση μέτρησης της αντίληψης της διαφθοράς, όχι το πραγματικό μέγεθος της διαφθοράς. Και ξέρετε τι γίνεται; Έχουν ανοίξει τώρα με εμάς όλες οι υποθέσεις της διαφθοράς και η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι, ναι, η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Εσείς συγκαλύπτατε και εμείς αποκαλύπτουμε. Αυτή είναι η διαφορά. Και  μας παρουσιάζετε πίνακες εδώ. Μας παρουσιάζετε πίνακες.

Ξέρετε, το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση. Όμως, δεν θα σταθώ εκεί. Το τι λέει ένα μέσο είναι δική του υπόθεση. Αν είναι αντικειμενικό ή όχι πρέπει να το κρίνει, σε τελική ανάλυση, ο ίδιος ο τηλεθεατής, ο ακροατής, ο κόσμος, οι πολίτες. Θα σας πω, όμως, το εξής: Η πραγματική δύναμη των μέσων δεν είναι σε αυτά που λένε, αλλά σε αυτά που κρύβουν. Και σας έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια σκανδαλωδώς πλάτες όσο ήσασταν κυβερνήσεις. Και τώρα σας κάνουν. Εξαφάνιζαν συστηματικά από την ατζέντα τους ειδήσεις και γεγονότα που ήταν δυσάρεστα για σας, πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν σας συνέφερε να ακουστούν και τώρα το κάνουν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Αν είχατε εσείς υποστεί το 1/10 της εκστρατείας αποδόμησης που υφίσταται αυτή η Κυβέρνηση επειδή επέλεξε να συγκρουστεί με αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής, δεν θα είχατε αντέξει όχι σαράντα χρόνια, ούτε σαράντα μέρες στην εξουσία.

Τέλος, οι τράπεζες εξασφάλισαν ένα καθεστώς που δεν τις ενοχλούσε σε τίποτα. Μπορούσαν να παραβιάζουν κανόνες ατιμώρητα. Οποιαδήποτε διάταξη τις ευνοούσε, σας την έφερναν έτοιμη και απλά την προωθούσατε διεκπεραιωτικά στη Βουλή, την ώρα που οι εισπρακτικές εταιρείες εξουθένωναν τους πολίτες με καθημερινό bullying για λογαριασμό των τραπεζών, εσείς το γλεντάγατε κανονικά. Τα εκατομμύρια έδιναν και έπαιρναν, οι χαριστικές τροπολογίες επίσης. Δεν τις ακουμπήσατε τις τράπεζες και δεν τις ακούμπησαν ποτέ ούτε τα μέσα ενημέρωσης.

Και επειδή θα με πείτε κακοπροαίρετο, ακούστε τι έγραψε προχθές μια δημοσιογράφος του ΔΟΛ, μια από αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν σήμερα για τις δουλειές τους, όχι οι άλλοι που είναι οι μεγαλο-δημοσιογράφοι, που άμα δείτε τα «πόθεν έσχες» τους θα πάθετε πλάκα. Και, βέβαια, δεν ξέρουμε ακριβώς. Αυτά είναι τα δηλωμένα. Μιλάμε για τους δημοσιογράφους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Λέει, λοιπόν: «Το ΒΗΜΑ είχε ξεχάσει να κρίνει τις τράπεζες και να τις ελέγχει δημοσιογραφικά. Δεν έβαζε στο πρωτοσέλιδο τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές τους. Σε μια περίοδο όπου σε κάθε σπίτι δινόταν μια μάχη με τις τράπεζες, το ΒΗΜΑ έγραφε λιβανωτούς για κερδοφορίες που ήταν εντελώς έξω από την παγκόσμια κλίμακα τραπεζικής ανάπτυξης». Και λέει και άλλα, αλλά δεν θα σας κουράσω.

Αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το τρίγωνο της διαπλοκής που εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει, αλλά κυβέρνησε τον τόπο για σαράντα χρόνια.

Και επιτρέψτε μου να κλείσω εστιάζοντας σε δύο θέματα. Πρώτον, ο ΔΟΛ. Σας είπα και προηγουμένως ότι ο κ. Ψυχάρης βαρύνεται με κατηγορίες για δεκάδες εκατομμύρια μαύρου χρήματος και οι εργαζόμενοι, δυστυχώς, οδηγούνται στην ανεργία. Ας βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του από την πορεία ενός ιστορικού συγκροτήματος που έγινε κουβάρι με τις τράπεζες και με το πολιτικό κατεστημένο. Διότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Με την κατάρρευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου, κατέρρευσε και το τρίγωνο και τα συγκοινωνούντα δοχεία. Για αυτό και η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Θα ήταν πραγματικά ευχής έργον να υπάρξει κάποιος καινούργιος ιδιοκτήτης, να υπάρξει ρύθμιση των χρεών. Το λέω όπως θα το έλεγα και για κάθε επιχείρηση που πάει για κλείσιμο.

Μου έχετε δημιουργήσει, όμως, την εντύπωση τις δεκαπέντε αυτές μέρες από την προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, ότι δεν επιθυμείτε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι προφανές. Σας ζήτησα να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση για τους εργαζόμενους και είπατε «όχι». Δημιουργείτε την εντύπωση, λοιπόν, ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα, παρά να ρισκάρετε την πιθανότητα μιας νέας ιδιοκτησίας που δεν θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει σκανδαλωδώς, που δεν θα κινδυνολογεί κάθε μέρα, δεν θα μας τεμαχίζει, δεν θα παρακαλάει τους δανειστές τους σκληρούς να μας αντιμετωπίσουν με σκληρότητα.

Εντάξει, το καταλαβαίνουμε, αλλά ο κόσμος και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση σας.

Εμείς, ξέρετε, προνομιακά δεν θα ενεργήσουμε για κανέναν. Κάθε επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας για εμάς είναι το ίδιο. Πάρτε για παράδειγμα την υπόθεση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Δεν ήταν δικός μας πολιτικός φίλος. Μάλλον δικός σας ήταν, του κ. Σαμαρά, του κ. Αναστασιάδη που είχε τα κουπόνια του στην εφημερίδα. Όμως, φροντίσαμε να βρούμε λύση όχι για αυτόν, αλλά για τους χιλιάδες εργαζόμενους, για τις θέσεις εργασίας. Και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε για όλους.

Πριν από δύο βδομάδες σας κάλεσα να βρούμε τον τρόπο να μην βρεθούν ιστορικά μέσα στο χείλος του γκρεμού. Και ξέρετε, αυτά τα μέσα σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικά προς την Κυβέρνηση. Ενώ μέχρι τότε, λοιπόν, χύνατε κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, ξαφνικά τα δάκρυα αυτά στέρεψαν.

Θέλω, λοιπόν, εκ νέου να σας καλέσω προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη, και όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, αν έχετε κάποια λύση, να την προτείνετε. Από αυτό θα φανεί αν πραγματικά θέλετε διάσωση των θέσεων εργασίας και της πολυφωνίας ή μονάχα διασφάλιση ότι θα εκτελούν τυφλά επικοινωνιακές σας στρατηγικές. Αν σας ενδιαφέρει, λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Δεύτερον, ο αγαπημένος σας «Κήρυκας Χανίων», κύριε Μητσοτάκη. Ο «Κήρυκας Χανίων», λοιπόν, εξασφάλισε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα δάνειο 300.000 ευρώ έναν μήνα πριν αναστείλει την έκδοσή του. Όταν πιεστήκατε επ’ αυτού, βγήκατε και είπατε ότι είναι μια ιστορική εφημερίδα και ότι είστε δισέγγονος του Βενιζέλου. Δισέγγονος του Βενιζέλου μπορεί να είστε, αλλά δεν είστε και κληρονόμος της παρακαταθήκης του. Είστε απλά κληρονόμος της διαπλοκής, κύριε Μητσοτάκη, και με τη βούλα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Διότι και εσείς παίρνετε δάνεια για τον ίδιο λόγο που έπαιρνε και ο κ. Ψυχάρης. Με «αέρα», επειδή είσαστε κάποιος ή ήσασταν κάποιος και συνεχίζετε να είστε, έχετε όνομα. Διότι το ακίνητο που υποτίθεται ότι είχατε βάλει εγγύηση, είχε μπει εγγύηση νωρίτερα και για άλλο δάνειο του «Κήρυκα».

Επομένως, «αέρας». Από το δάνειο αυτό έντεκα ολόκληρα χρόνια δεν πληρώσατε ούτε μισό ευρώ. Και δεν σας ενόχλησε κανείς ποτέ! Δεν σας έπαιρναν εσάς οι εισπρακτικές εταιρείες από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως κάνουν σε κάθε άλλο πολίτη που χρωστάει! Κατανοητό, γιατί ήσασταν επώνυμος.

Έντεκα χρόνια αργότερα, όμως, και υπό την πίεση ακριβώς αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, που δεν έβγαλε τίποτα κατά τα άλλα, η τράπεζα τελικά βρήκε το τηλέφωνό σας, κύριε Μητσοτάκη, και τότε πήγατε άρον-άρον σε ρύθμιση. Ακόμα, όμως, και τότε δεν αποφύγατε τον πειρασμό ενός νέου σκανδάλου, διότι έτσι μονάχα μπορεί να χαρακτηριστεί η ρύθμιση «μπαλόνι» που κάνατε. Εσείς, λοιπόν, μπορείτε να πληρώνετε τρία χιλιάρικα τον μήνα έως τον Νοέμβριο του 2018 και στη λήξη αυτής της περιόδου θα μπορείτε είτε να καταβάλλετε το υπόλοιπο ποσό, τα εξακόσια σαράντα εννιά χιλιάρικα, είτε να κάνετε νέα διαπραγμάτευση και νέα ρύθμιση.

Σας καλώ λοιπόν, να πάμε να βρούμε μαζί έναν άνθρωπο, έναν συμπολίτη μας, που έχει στεγαστικό δάνειο και πήγε σε ρύθμιση, επειδή έπεσαν τα εισοδήματά του επειδή κόψατε τους μισθούς και δεν μπορεί να πληρώσει τη ρύθμιση, τη μηνιαία δόση. Ρωτήστε πόσο του αύξησε το συνολικό ποσό που είχε να πληρώσει και αν το χαρτί που τελικά αυτός υπέγραψε, του δίνει το δικαίωμα να πάει σε νέα ρύθμιση, όπως εσείς.

Αυτά τα λέω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην κοροϊδευόμαστε εδώ, ποιος είναι διαπλοκή και ποιος δεν είναι.

Για να μείνω, όμως, στο πολιτικό μέρος, θέλω να επαναλάβω το εξής: Ακόμα και σε αυτήν τη ρύθμιση, πήγατε όταν έγινε η Εξεταστική και ξέσπασε θόρυβος. Και ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό, κύριε Μητσοτάκη; Μια άλλη υπόθεση για την οποία έχετε κατηγορηθεί, για το δώρο από την εταιρεία Siemens ενός τηλεφωνικού κέντρου, αξίας 130 χιλιάδων ευρώ. Δεν είναι έτσι; Δεν είναι έτσι.

Βέβαια εδώ, έχω ένα ερώτημα: Εκατόν τριάντα χιλιάδες ευρώ τηλεφωνικό κέντρο. Τι ήταν; Διαστημικό; Να ενημερώσω τον κ. Παππά που ξεκίνησε διαστημική υπηρεσία, μήπως πάρει κι αυτός.

Αυτό, λοιπόν, το τηλεφωνικό κέντρο που σας το έδωσαν το 2007, τρέξατε να το αποπληρώσετε, όχι σε εξήντα μέρες που έγραφαν τα τιμολόγια, αλλά μόνο όταν μπήκε ο εισαγγελέας στα γραφεία της Siemens. Το ίδιο κάνατε και με την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων».

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, τι φασαρία θα είχε γίνει αν εγώ είχα τέτοιες δωρεές, αν εγώ έπαιρνα δάνειο για την εφημερίδα του χωριού μου και δεν το πλήρωνα για έντεκα χρόνια. Τι φασαρία θα είχε γίνει στις ιστοσελίδες, στα μέσα ενημέρωσης, στις τηλεοράσεις, παντού! Το προσπερνάω όμως, αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και το λέω με λύπη μου- δεν περιμένω σήμερα ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΠΑΣΟΚ κάποια εποικοδομητική στάση στη συγκεκριμένη συζήτηση και καταλαβαίνω γιατί. Είναι πολλά τα λεφτά. Και είναι πολύ βρώμικη η ιστορία για να την πετάξετε από πάνω σας με ένα «κάναμε λάθη, αλλά τώρα κάνουμε εξυγίανση και, εντάξει, αλλάξαμε και γραφεία». Σε αντίθεση με την κυνική σας ομολογία, που δεν αρκεί για τις διαχρονικές σας ευθύνες, η Κυβέρνηση σήκωσε τη βαριά ευθύνη της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος με κόστος.

Και η Εξεταστική αυτή δεν είναι η μοναδική μας πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλάξαμε τη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως το 2014. Ψηφίσαμε τον ν.4339, τον νόμο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και πλέον, παρά την περιπέτεια που είχαμε στο ΣτΕ, ο νόμος ισχύει και είναι πλέον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αυτό που οφείλει να τον εφαρμόσει και να προχωρήσει στην άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού, ώστε να μπει τέλος στον πυρήνα της διαπλοκής, στις τσάμπα, δηλαδή, τηλεοπτικές συχνότητες όλα αυτά τα χρόνια.

Ψηφίσαμε την απλή αναλογική για τη δίκαιη εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων και το τέλος του άγονου, ανεξέλεγκτου και ασύδοτου δικομματισμού. Θεσπίσαμε Κανονισμό Δεοντολογίας για τους Βουλευτές με ειδική απόφαση της Βουλής και ξεκινάμε άμεσα έναν ευρύτατο διάλογο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία κεντρική θέση έχει η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών.

Παράλληλα, δεσμευόμαστε άμεσα για συγκεκριμένη δέσμη μέτρων ως προς τη διαφάνεια των συναλλαγών των κομμάτων με τις τράπεζες, να ενημερώνεται η Επιτροπή Ελέγχου και η Τράπεζα της Ελλάδος για κάθε δανειακή σύμβαση ή για κάθε τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης και δη να ενημερώνεται εγγράφως, οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων να γίνονται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των πιστωτικών ιδρυμάτων που δανειοδοτούν και σε πλήρη συμμόρφωση με την τραπεζική δεοντολογία.

Έτσι, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη της χορήγησης του δανείου θα εντοπίζονται αμέσως, όχι όπως σήμερα που για να εντοπιστούν αυτά τα πρόσωπα χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η ενημέρωση για τη δανειοδότηση θα αναρτάται στο διαδίκτυο από την Επιτροπή Ελέγχου και όλοι οι πολίτες θα γνωρίζουν τους όρους της δανειοδότησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω ένα πράγμα μόνο: Η χώρα περνάει δύσκολα εδώ και πολλά χρόνια και ο λαός μας έχει κάνει θυσίες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που τού αναλογεί, αλλά ξεπερνούν κατά πολύ και τις αντοχές του. Γι’ αυτό η Κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα θέμα που αφορά ζητήματα διαφάνειας και υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος. Όλα θα βγουν στο φως.

Σας διαβεβαιώνω ότι με τη σημερινή συζήτηση «δεν ψεκάσαμε, σκουπίσαμε, τελειώσαμε», δεν «κρύβουμε κάτω από το χαλί». Μόλις τώρα ξεκινάμε. Η υπεράσπιση της διαφάνειας είναι θέμα τιμής για τη δημοκρατία, είναι ζήτημα κύρους για τους θεσμούς, για την ίδια τη δημοκρατία. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους με όποιο κόστος, όσο και αν αυτό σας προκαλεί άγχος. Έχετε πράγματι να απολογηθείτε για πολλά.

Ένα πράγμα λέω: Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε! Η συνέχεια είναι στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

https://www.youtube.com/watch?v=LVarTVFe2vU

Κύριε Μητσοτάκη, καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Όμως, θα ήθελα με κάποια στοιχεία συγκεκριμένα να επανέλθω σε ένα θέμα το οποίο πρέπει κάποια στιγμή και εσείς να απαντήσετε, αλλά και ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και δεν είναι -αν θέλετε- υποβάθμιση του επιπέδου της συζήτησης να λέμε σε αυτήν την Αίθουσα επιτέλους «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Διότι τριγύρω μας θα δείτε χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν βασανιστεί από τις τράπεζες, οι οποίοι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταρρέουν, να κλείνουν, τα δάνειά τους να πέφτουν και είχαν άλλη μεταχείριση.

Έρχομαι, λοιπόν, στην ταμπακιέρα. Θα σας πω μόνο ημερομηνίες. Στις 19/4/2016 έγινε η σύσταση και συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής. Στις 22/4/2016, όλως τυχαίως τρεις μέρες μετά και μετά από έντεκα χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς αποφασίζει να καταγγείλει τη σύμβαση του χρεολυτικού δανείου της εταιρείας με την επωνυμία «ΚΗΡΥΞ».

Στις 12/7/2016 το θέμα του «ΚΗΡΥΚΑ» αναδεικνύεται στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, κατά την εξέταση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και μετά από ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαντορινιού.

Στις 18/10/2106 ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Φάμελλος, στέλνει επιστολή στην Τράπεζα Πειραιώς με την οποία αιτάται τη χορήγηση, το αργότερο μέχρι τις 10/11, της σχετικής αλληλογραφίας.

Ναι, αιτείται. Αυτό σας μάρανε. Εντάξει. Έχετε δίκιο να μας κάνετε κριτική στα ουσιώδη, αλλά δώστε και καμιά απάντηση σε αυτά που σας λέμε.

Ο κ. Φάμελλος, λοιπόν, στέλνει επιστολή στις 18/10, όπου ζητά το αργότερο έως τις 10/11 να βγει η σχετική αλληλογραφίας της τράπεζας με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Δεκαπέντε μέρες μετά την επιστολή του κ. Φάμελλου, η καταγγελία του δανείου επιδίδεται, δηλαδή στις 2/11/2016, και γίνεται δυνατή η ρύθμιση της οφειλής.

Και σας ρωτώ, κύριε Μητσοτάκη: Ποιος άλλος συμπολίτης μας θα είχε τη δυνατότητα μιας τέτοιας ρύθμισης; Και δεύτερον, είναι δυνατόν έντεκα χρόνια να σας είχαν ξεχάσει αυτοί που κάθε μέρα χτυπούσαν τρεις και τέσσερεις φορές τα τηλέφωνα των απλών συμπολιτών μας και να θυμήθηκαν το τηλέφωνό σας μόνο όταν ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή το μεγάλο αυτό θέμα; 

Είπατε: «Η μόνη περιφερειακή επιχείρηση είναι;». Αν έχετε κι άλλες, ας τις φέρετε. Αυτό είναι το θέμα σας; Εάν υπάρχουν κι άλλες περιφερειακές εφημερίδες ή περιφερειακά έντυπα που έχουν τέτοια ζητήματα, να μας τα φέρετε. Δεν είναι απάντηση αυτή.

Και εν πάση περιπτώσει, επειδή σας αρέσει να ανοίγετε κι άλλα θέματα –εγώ δεν αναφέρθηκα σε αυτό- κι επειδή εμείς δεν μιλάμε από την κοιλιά μας, όταν βάζουμε ζητήματα, έχουμε τη έκθεση της Ειδικής Έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος στις 29/11/2016, όπου λέει –δεν τα λέμε εμείς, δεν τα λέει η Εξεταστική Επιτροπή, τα λέει η Έκθεση της Έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος- ότι ποσόν 554.000 ευρώ, τουλάχιστον, σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή για την οποία χορηγήθηκε το δάνειο, χωρίς να είναι γνωστό πού πήγε, όπως λέει η Έκθεση.

Και επιπλέον, επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε μόνο αυτό το δάνειο, αλλά είχε κι άλλο δάνειο ύψους 2.150.000 ευρώ, σας διαβάζω πάλι από την Τράπεζα της Ελλάδος: «Ο συνολικός δανεισμός της «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ανήλθε στα 2.150.000 ευρώ».

Η Έκθεση Ειδικής Έρευνας, λοιπόν, της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει ότι για τον δανεισμό αυτό οι διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης απείχαν τουλάχιστον της συνήθους τραπεζικής πρακτικής, ενώ κρίνει μη ορθή, από τραπεζική άποψη, τόσο την αναποτελεσματική παρακολούθηση της εκταμίευσης, εξαιτίας της αποδοχής της πρόωρης εκταμίευσης, όσο και το ότι σημαντικό μέρος του δανείου, προφανώς, δεν κατευθύνθηκε στον σκοπό για τον οποίο δόθηκε.

Τι άλλο να πούμε, κύριε Μητσοτάκη; Ρίχνουμε εμείς το επίπεδο της συζήτησης; Φανταστείτε, αν τέτοια ζητήματα υπήρχαν όχι στον Πρόεδρο του κόμματος, αλλά σε έναν απλό Βουλευτή, τι θα είχατε κάνει εσείς.   

Αν θέλετε, λοιπόν, να με κρίνετε για τον κ. Ψυχάρη και για οποιονδήποτε άλλον, να κρίνετε και να συγκρίνετε εάν εγώ από τη θέση του Πρωθυπουργού ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης εξυπηρέτησε, ευνόησε, έφερε χαριστικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για κάποιον από όλους αυτούς τους κυρίους. Αυτό είναι διαπλοκή.

Δεν είναι διαπλοκή εάν βλέπουμε κάποιον. Διαπλοκή είναι εάν ευνοούμε κάποιον, προκειμένου να μας ευνοήσει με τα πρωτοσέλιδά του, τα οποία μας τα φέρνατε συνέχεια εδώ στο Βήμα της Βουλής.

Να πω και για τις δημοσκοπήσεις. Ξέρετε, στο τέλος μπορεί να μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι. Μην χαίρεστε πολύ. Γιατί στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό και χωρίς τον ξενοδόχο να μην λογαριάζετε. Γιατί ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός και όχι οι δημοσκόποι που έχετε πάρει και για στενούς σας συνεργάτες.

Θέλω, λοιπόν, να κλείσω λέγοντας και στην κ. Γεννηματά, που την άκουσα, ότι πρέπει να μας πείτε κάτι τουλάχιστον γι’ αυτά τα δυο που θα σας πω: Τι τα κάνατε όλα αυτά τα λεφτά; Να δώσετε μια εξήγηση στον ελληνικό λαό. Τι τα κάνατε τόσα λεφτά; Δεν ξέρω εάν έκανε και κούρεμα ήδη η κ. Γεννηματά και λέει ότι δεν είναι 200 αλλά 100, αλλά εν πάση περιπτώσει και 100 να είναι, είναι πάρα πολλά! Τι τα κάνατε, όμως, όλα αυτά τα χρήματα μαζί με τις υπέρογκες χρηματοδοτήσεις από τις κρατικές επιχορηγήσεις;

Και δεν συνυπολογίζουμε όλα τα σκάνδαλα της SIEMENS, της NOVARTIS. Δεν τα υπολογίζουμε αυτά, αλλά τα θεσμικά λεφτά που παίρνατε από δάνεια –λεφτά που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι στις τράπεζες- και τα λεφτά από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Και το δεύτερο ερώτημα. Σας απασχολεί –ειλικρινά σας το λέω- εάν ποτέ θα τα ξεπληρώσετε; Ο τελευταίος Έλληνας επιχειρηματίας έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Κάποιοι έχουν πηδήξει από τα μπαλκόνια τους, κάποιοι έχουν δει το βιός τους να καταστρέφεται, χιλιάδες λουκέτα έχουν μπει. Εσείς παίρνατε αυτά τα χρήματα. Σας απασχολεί εάν θα τα επιστρέψετε ποτέ; Υπάρχει τρόπος να τα επιστρέψετε;

Διεκδικείτε, μάλιστα, να έρθετε και να μας σώσετε κάποια στιγμή, εσείς που μας οδηγήσατε στην καταστροφή. Το θέμα αυτό θα το απαντήσετε; Θεωρείτε ότι είναι λογικό να αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια, εάν εκχωρηθεί –που δεν εκχωρείται αυτή τη στιγμή το σύνολο της επιχορήγησης στις τράπεζες- το 60%; Συνεχίζετε να παίρνετε χρήματα.

Εμείς, ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Υπουργοί δίνουμε το 40% της βουλευτικής μας αποζημίωσης, επιπλέον του 20% που προβλέπει ο νόμος –εάν βάλατε υπογραφή-, για να μπορεί το κόμμα μας να επιβιώνει, να πληρώνει τους λογαριασμούς του, να πληρώνει τα δάνεια της εφημερίδας του. Και εσείς μας κατηγορήσατε κιόλας ότι πληρώνει το κόμμα τα δάνεια της εφημερίδας.

Εσείς, οι Βουλευτές σας, θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να ξεπληρώσετε αυτά που πήρατε δανεικά και αγύριστα από τον ελληνικό λαό ή θα είναι και αυτά σαν του «Κήρυκα Χανίων»; Δώστε μια απάντηση.

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ

https://www.youtube.com/watch?v=hfKToWzEMjY

Θα κλείσει αυτός ο κύκλος πράγματι, κύριε Πρόεδρε, διότι όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για ζητήματα διαπλοκής έχω μια αίσθηση ότι έρχομαι εδώ για να κλέψω εκκλησίες και δεν θέλω να το κάνω.

Κύριε Μητσοτάκη, λοιπόν, για να τελειώνει αυτό το καλαμπούρι, αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε έτσι να μας κουνάτε το δάχτυλο εσείς, που χρεοκοπήσατε τη χώρα επί σαράντα χρόνια, εσείς, που είχατε δημιουργήσει αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής, που πήρατε δάνεια δανεικά και αγύριστα, όταν ο ελληνικός λαός πλήρωνε τις δικές σας αμαρτίες, κάνετε λάθος.

Μην βιάζεστε τόσο πολύ για εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές, θα διαπιστώσετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι το να κρατάτε μια στάση μοχθηρή απέναντι στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία παρακαλώντας τους δανειστές να κρατήσουν άμυνα για να μπορέσετε εσείς να έρθετε ξανά στις θέσεις εξουσίας, για να αποτελειώσετε τη ζημιά που κάνατε δεν είναι δημοφιλής θέση και στάση. Θα την πληρώσετε αυτή σας την επιλογή.

Και ένα τελευταίο: Κύριε Μητσοτάκη, αναφέρεστε διαρκώς στον κ. Ψυχάρη. Τόσο πολύ μάλλον τον είχατε εμπιστευθεί και τον πιστεύατε, γι’ αυτό και ερχόσασταν διαρκώς στη Βουλή αναρτώντας τις εφημερίδες του, τα πρωτοσέλιδά του, τα editorial του, όλες τις έξυπνες –γιατί είναι πολύ καλός αρθρογράφος κατά τα άλλα- ατάκες του.

Μην εμπιστεύεστε, όμως, και όλα όσα σας λέει. Διότι ο ίδιος έχει να απολογηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη για τα εκατομμύρια τα οποία υπέκλεψε μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό, για τα πόθεν έσχες τα οποία δεν δήλωσε και εν τέλει για το γεγονός ότι οδήγησε ένα ιστορικό συγκρότημα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Αν θέλετε, λοιπόν, να κρίνετε για κάτι εμένα, επαναλαμβάνω, να με κρίνετε για το αν ευνόησα ή όχι όλους αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεστε. Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία επαναφέρετε διαρκώς εδώ, είναι δυστυχώς επιπέδου κουτσομπολιού, πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής και μάλιστα σε σταθμούς τρίτης κατηγορίας, που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν ευρώ για να μπορούν να εκπέμπουν σε δημόσια συχνότητα.

Και κλείνω. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν ανοίγουμε το θέμα του τριγώνου της διαπλοκής, των θαλασσοδανείων, της μεγάλης ευθύνης του πολιτικού συστήματος γιατί έχουμε καμία εκδικητική διάθεση ούτε για ρεβανσισμό, αλλά γιατί υπάρχει μια βαθιά, αν θέλετε, απαίτηση σε όλους τους Έλληνες πολίτες να βγούνε όλα αυτά στο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όχι για να στήσουμε ειδικά δικαστήρια.

Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη η οποία θα επιρρίψει τις ευθύνες, εάν κρίνει και όταν κρίνει και με τον τρόπο που ξέρει να κρίνει, γιατί την εμπιστευόμαστε. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα υποδείξουμε στη Δικαιοσύνη. Δίνουμε τα στοιχεία, για να τα δει και να κρίνει.

Όμως, κύριε Μητσοτάκη, μην νομίζετε ότι τα ανομήματά σας των τελευταίων ετών που κυβερνήσατε τη χώρα, χρεώνοντας τον ελληνικό λαό και χρεοκοπώντας την ελληνική οικονομία, θα έχετε τη δυνατότητα να ξεχαστούν και θα έρχεστε εδώ να μας κουνάτε και το δάκτυλο ότι θα έρθετε να σώσετε τη χώρα, διότι εμείς τη διαλύουμε και ότι εμείς φτιάξαμε τη διαπλοκή. Να το ξεχάσετε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα σας κρίνει, όπως μας κρίνει όλους μας.