Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για το προσωπικό καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επεσήμανε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, τις προηγούμενες ημέρες με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων προσπαθήσαμε με ένα ανοιχτό πνεύμα διαλόγου να καταλήξουμε σε μια τροπολογία, την οποία και σας έχουμε καταθέσει, η οποία δίνει μια ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα τις τελευταίες ημέρες. Τα περισσότερα δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, είναι ανακριβή.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι ουδέποτε, όσο είμαι μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, απευθυνόμενος είτε δημόσια είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους συλλόγους των συμβασιούχων στην καθαριότητα, δεν δημιούργησα την παραμικρή προσδοκία ότι μετά το πέρας της 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως προέβλεπε η παλαιότερη νομοθετική μας ρύθμιση, θα μετατρέπονταν οι συμβάσεις αυτών των ανθρώπων σε αορίστου χρόνου.

Κάτι τέτοιο, το οποίο κατά κόρον υιοθετείται από διάφορες πλευρές, είναι απολύτως ανακριβές.

Αντίθετα –και αυτό φαίνεται και από τα Πρακτικά στη Βουλή, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις μου, τις συνεντεύξεις μου είτε στο ραδιόφωνο είτε στην τηλεόραση- διαχώρισα εκείνες τις περιπτώσεις των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων σε άλλους τομείς -είτε της Αυτοδιοίκησης, είτε του δημόσιου τομέα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στα νοσοκομεία- όπου επί δεκαετίες εργάζονται, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις.

Και κάλεσα, μάλιστα, όλα τα κόμματα να καθίσουμε – σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο –  να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση, μια λύση για ένα πρόβλημα που έρχεται από τα παλιά, για ένα πρόβλημα που προέκυψε από μια πρακτική του δικομματισμού, του πάλαι ποτέ παλαιού και ισχυρού δικομματισμού, που προφανώς δεν ήταν ουδέτερος πολιτικά και ήθελε να έχει σε συνθήκες ομηρίας αυτούς τους εργαζόμενους.

Θα καθίσουμε, λοιπόν, να σκεφθούμε μια τέτοια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το Σύνταγμά μας, αλλά και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αναφέρονται στην κατάχρηση της Σύμβασης; Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση για όλους.

Πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε χωρίς δεύτερες συζητήσεις και χωρίς αναφορές του τύπου «πάτε να δημιουργήσετε νέο κομματικό στρατό ή να επιβαρύνετε τον κρατικό προϋπολογισμό», διότι ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται ήδη, αμείβονται, άρα, δεν υπάρχει θέμα μιας επιπλέον επιβάρυνσης. Επιπλέον, είναι τόσα πολλά τα χρόνια που καλύπτουν αυτές τις θέσεις, που αν κάποιος μπορούσε να κατηγορηθεί για διορισμούς με κομματικά κριτήρια, ο μόνος που δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί θα ήταν η παρούσα Κυβέρνηση. Το γνωρίζετε καλά, αλλά είστε πραγματικά όμηροι των ιδεοληψιών σας, των ακαμψιών σας, ενός ακραίου αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού. Και είναι ακατανόητο γιατί δεν θέλετε να δώσετε μια λύση πάνω σε αυτό το θέμα.

Είναι διαφορετικό το ζήτημα με τους συγκεκριμένους συμβασιούχους. Γνωρίζουμε ότι η πρακτική των συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων και στην καθαριότητα τελικά δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα. Μας το είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τι μας είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο; Μας είπε: «Ακούστε, κύριοι, με βάση την πρακτική ουσιαστικά αναγνωρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εποχικοί, όπως κατ’ όνομα τους ονομάζετε, αλλά καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες». Και μας κάλεσε να βρούμε λύση. Αυτό επιχειρούμε αυτή τη στιγμή.

Επιχειρούμε, λοιπόν, με βάση το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και με βάση την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί -την οποία τη βλέπουμε όλοι στους δρόμους, είναι ορατή, είναι οι συνθήκες καύσωνα, οι απειλές στην υγεία, τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια αυξημένη τουριστική περίοδο- να δώσουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση με τα μέσα που διαθέτει να καλύψει οποιοδήποτε κενό και να οδηγηθούμε σε νέες συμβάσεις για όσο διάστημα θα πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο; Μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, επιτέλους, στην καθαριότητα!

Πώς θα προκύψουν αυτές; Με βάση τα οριζόμενα που υπάρχουν από τη νομοθεσία μας, με βάση τα αιτήματα που θα καταθέσουν οι δήμοι. Γνωρίζετε πολύ καλά πως ο περιορισμός που υπάρχει είναι ότι τα ανταποδοτικά έσοδα, μέσα από τα οποία πληρώνονται αυτές οι υπηρεσίες, πρέπει να καλύπτουν τον προϋπολογισμό της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη, μέσα από τους οργανισμούς που τους δίνουμε τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν, να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους. Ξεκινάμε καταρχήν με δυόμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερες. Δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από γρήγορες αξιολογήσεις των νέων οργανισμών, να βάλουμε επιτέλους κανόνες σ’ αυτό το θολό τοπίο. Το θέλετε, ναι ή όχι;

Η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία δόθηκε και μάλιστα από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Όχι. Αυτή τη στιγμή προτείνει το εξής: «Δώστε τους τα δεδουλευμένα και απόλυση». Δεν στέκεται μόνο εκεί, συνεχίζει και παραπέρα. Λέει ότι αυτό το κρίσιμο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι υπόθεση ΣΔΙΤ, συμπράξεων μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών εταιρειών. Τι να γίνει δηλαδή; Να μην προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας, σταθερές και μόνιμες. Αυτό μας προτείνετε αυτή τη στιγμή.

Μαθαίνω ότι αυτή τη στιγμή που συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η παράταξή σας κατευθύνεται στο να μην υιοθετήσει την πρόταση του Προέδρου για αναστολή της απεργίας. Επιλέγετε αυτή την ώρα, χάριν της ομηρίας σας σε ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες απόψεις, να βυθίζεται η Αθήνα και η χώρα στα σκουπίδια και να σταματήσει βιαίως η εργασιακή σχέση των μέχρι τώρα εργαζομένων. Γιατί; Για να παραδώσετε τον τομέα αυτό στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε.

Και σας ρωτώ, είναι έξω από αυτά που ορίζει το Σύνταγμα ως σκοπό για την Αυτοδιοίκηση στον τομέα της καθαριότητας; Δεν είναι ένας πρωταρχικός σκοπός και ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το να έχει εκείνη την ευθύνη της συλλογής των απορριμμάτων; Γιατί λοιπόν, σήμερα αρνείστε το αυτονόητο, ερχόμενοι και εναντιούμενοι και με τη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών; Γιατί χθες η ΚΕΔΕ στην συνάντηση το είπε ξεκάθαρα «Δεν θέλουμε να περάσουν αυτές οι υπηρεσίες στους ιδιώτες».

Εσείς, λοιπόν, μας προτείνετε καμία πρόσληψη, να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς που υπάρχει σήμερα. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Γιατί, κύριε Βορίδη; Για να βάλετε έναν, δύο, τρεις δικούς σας ανθρώπους να φέρουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Αναλάβετε τις ευθύνες σας λοιπόν.

Σας καλώ εδώ, από το Βήμα της Βουλής, να τοποθετηθείτε στο εξής: Θέλετε απολυμένους έξι χιλιάδες εκατό ανθρώπους; Θέλετε να υπάρξουν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενός ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος βέβαια πρέπει να λαμβάνει υπόψη του στους όρους με τους οποίους θα γίνει και την εμπειρία που θα μοριοδοτεί αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν μέχρι τώρα;

Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα. Αφήστε τις υπεκφυγές, μην κρύβεστε πίσω από στημένα δημοσιεύματα. Δεν αρκούν αυτά για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Εδώ δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις.

Σας καλούμε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή να συμφωνήσετε -έχετε μία ευκαιρία- σε αυτό τουλάχιστον το θέμα, το θέμα των απορριμμάτων. Μπορεί στα άλλα να μην συμφωνούμε, όπως στο μέλλον της Ευρώπης, την αξιολόγηση της απόφασης του Eurogroup. Αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε; Στον βωμό ποιας σκοπιμότητας θέλετε να συνεχίσετε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές, με θέσεις εργασίας, με τα σκουπίδια, με την υγεία; Αν τελικά επιλέξετε αυτή την στείρα στάση, θα πρόκειται για μία ανάλγητη και πλήρως αντικοινωνική τοποθέτηση.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνοντας, θέλω να καταθέσω δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις, η μία επί της αιτιολογικής και μία συγκεκριμένη επί της διάταξης που καταθέσαμε, οι οποίες αποτυπώνουν το πνεύμα της σημερινής συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στη συγκεκριμένη διάταξη δεν προσδιορίζεται πλέον το όριο ηλικίας για την υποβολή αίτησης για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το δεχθούμε. Μιλάμε για ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων είναι στο όριο της συνταξιοδότησης. Έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια, μπορεί όχι συνεχόμενα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε αυτή την μοριοδότηση. Κατά τα άλλα αυτός ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός. Οποιοσδήποτε που ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετάσχει.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι εξασφαλίζουμε και το να είμαστε εντάξει με ό,τι το Σύνταγμα επιτάσσει και να συμμορφωθούμε με το πλαίσιο των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά ταυτόχρονα να μην είμαστε και κοινωνικά ανάλγητοι.

Σας ευχαριστώ.