Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου εγκαινίασε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, την εικαστική έκθεση με τίτλο, «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, η οποία διοργανώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. Η έκθεση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016». Μέσα από την παρουσίαση 100 δημιουργών και την επιλογή 147 αντιπροσωπευτικών έργων από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, ο τόπος φορτίζεται με ένα πλήθος νοημάτων και συμβόλων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά του και καθορίζουν το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή του.
Στα εγκαίνια της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ.Αλεξάντρ Ζουράβσκι, ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, κος Ανδρέας Φρυγανάς και ο Γενικός Πρόξενος, κος Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Μανέζ, κ. Πάβελ Πριγκάρα, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης (Δήμου) της Αγίας Πετρούπολης, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καΚατερίνα Κοσκινά, η διευθύντρια τουΚρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κα.Μαρία Τσατσάνογλου, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας -ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, η Βίκυ Μαραγκοπουλου κ.α.-, εκπρόσωποι του ΥΠΠΟΑ και όσοι έστησαν αυτή την σπάνια έκθεση στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Κρατικού Μουσείου Mανέζ της Αγίας Πετρούπολης. Ο χώρος τη βραδιά τωγ εγκαινίων πλημμύρισε από Ρώσους επισκέπτες οι οποίοι θαύμασαν την σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2016 – 9 Ιανουαρίου 2017.
«Θέατρο και θεατρική παιδεία στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» ήταν το θέμα της ομιλίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου, που πραγματοποιήθηκε στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Θέατρο, οικονομία, θεατρική παιδεία», στο θέατρο «Αλεξαντρίνσκι» (1/12). Συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι θεάτρων και εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ρωσίας καθώς και της Ευρώπης. Ανάμεσά τους οι: Β. Ούριν, Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Μπολσόι (Μόσχα), Β. Φόκιν, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θεάτρου Αλεξαντρίνσκι (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία), Α. Μογκούτσι, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάλου Ακαδημαϊκού Θεάτρου “Τοβστονόγκωφ” (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία), Ντ. Κρίμοβ, Καθηγητής του Θεατρικού Ινστιτούτου GITIS, συνεργάτης του Θεάτρου “Σχολή Δραματικής Τέχνης” (γνωστού ως Θεάτρου του Ανατόλι Βασίλιεβ) σκηνοθέτης, σκηνογράφος (Μόσχα) και πολλοί άλλοι.
Η Ελλάδα συμμετείχε ως πρώτη τιμώμενη χώρα στην έναρξη του «5ου Διεθνούς Πολιτιστικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης» στο Ερμιτάζ, με θέμα «Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου στον χαιρετισμό της τόνισε, μεταξύ άλλων, «την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την προστασία μνημείων σε εμπόλεμες ζώνες». Και προσέθεσε ότι «εκτός από τις προσπάθειες καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας, η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνεχίζει τις εργασίες για την προστασία και ανάδειξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς». Συμμετείχαν ως ομιλητές οι: Α. Ζουράβσκι, Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, M. Πιοτρόφσκι. Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία), D. Pollack, Αμερικανός πιανίστας, G. Prokofiev. Συνθέτης, εγγονός του Σεργκέι Προκόφιεβ, Wang Meng, Συγγραφέας, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Κίνας και άλλοι.
Στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας Ρωσίας» δόθηκε συνέντευξη τύπου με θέμα: «Η Ελλάδα ως πρώτη τιμώμενη χώρα του 5ου Διεθνούς Πολιτιστικού Φόρουμ Αγ. Πετρουπολης». Ομιλητές ήταν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα.Λ.Κονιόρδου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Α. Ζουράβσκι, ο συντονιστής του έτους, πρέσβης ε.τ. Ηλ. Κλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Β.Θεοδωρόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός.
Την Παρασκευή δόθηκε δεξίωση του προέδρου Πούτιν σε μικρό αριθμό επίσημων προσκεκλημένων με καλλιτεχνική ιδιότητα. Από ελληνικής πλευράς προσκλήθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ.Στάθης Λιβαθινός. Παρόντες στη δεξίωση, μεταξύ άλλων, ήταν ο διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάνγκωφ, Κ.Κροκ, ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιχαλκωφ, ο ηθοποιός Ρέι Φάινς κ.α. Στο περιθώριο της δεξίωσης υπήρξε συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού με τον Ρώσο ομόλογό της, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπουεκδηλώθηκε η κοινή επιθυμία να συνεχιστούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και μετά το πέρας του Αφιερωματικού Έτους.
Τέλος, δόθηκε με επιτυχία παράσταση του «Οιδίποδα Τύραννου», στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι, συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ. Στη συζήτηση με θέμα «Το Εθνικό και το Παγκόσμιο στη Σύγχρονη Τέχνη» συμμετείχε η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσατσανογλου.