Στην ιστοσελίδα του Spiegel Online βρίσκεται αναρτημένη συνέντευξη του Έλληνα Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα και δημοσιεύεται με τίτλο «Έλληνας Υπουργός: «Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν επιπλέον πρόσφυγα» και υπότιτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να δεχθεί πίσω πρόσφυγες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο αρμόδιος έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας το αποκλείει κατηγορηματικά».

Ακολουθεί πλήρης μετάφραση της συνέντευξης:

Ερ.: Η Κομισιόν προτίθεται να αναβιώσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία του Δουβλίνου. Σε αυτήν την περίπτωση τα κράτη – μέλη θα μπορούσαν, όπως και παλαιότερα, να επαναπροωθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες ανά πάσα στιγμή. Τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα σας;

Απ.: Η Ελλάδα φέρει ήδη και τώρα ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Τηρουμένων των αναλογιών και σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό πρόκειται για έναν αριθμό αντίστοιχο με αυτόν που φιλοξενείται στη Γερμανία. Θα ήταν σφάλμα να επιβαρυνθεί επιπλέον η Ελλάδα με μια επάνοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου. Μόλις κατορθώσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση με τα καταλύματα των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Τώρα ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού δεν έχει μειωθεί. 

Ερ.: Συμμερίζονται τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ τις σκέψεις σας;

Απ.: Όχι όλα.

Ερ.: Η Γερμανία συγκαταλέγεται σε αυτά που θα πρέπει να πείσετε;

Απ.: Ναι. Η Γερμανία θα ήθελε να επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης οι χώρες πρώτης άφιξης των προσφύγων. Αλλά θα πρέπει να προσθέσω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επέδειξε πολύ καλή προαίρεση προς εμάς κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο μας, ακόμη και σε ό, τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα κατανομής των προσφύγων.

Ερ.: Αποκλείετε κατηγορηματικά μια επάνοδο στο καθεστώς του Δουβλίνου;

Απ.: Ναι. Δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μία επάνοδο στους κανόνες του Δουβλίνου. Θα ήθελα να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικοί ή ιδεολογικοί λόγοι ή ότι δεν θα εκτιμούσαμε τη βοήθεια από τη Γερμανία. Η Ελλάδα απλώς δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει την άφιξη και άλλων προσφύγων. Μόλις έχουμε επανέλθει σε μια καλύτερη κατάσταση. Παρακαλώ μη μας βγάζετε πάλι εκτός πορείας. 

Ερ.: Δεν θα δεχθείτε συνεπώς ούτε έναν πρόσφυγα που θα επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα;

Απ.: Το μέγιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δεχθούμε πίσω μία μικρή ομάδα προσφύγων – ως συμβολική ενέργεια για το γεγονός ότι δεν απορρίπτουμε εκ βάθρων τους κανόνες του Δουβλίνου. Προς το παρόν όμως έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις μας. Από τους συμφωνηθέντες 32.000 πρόσφυγες έχουν κατανεμηθεί μόλις 10.000 σε άλλα κράτη – μέλη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν επιπλέον πρόσφυγα. Κατά την άποψή μας είναι μεγάλη ανοησία να παραμένουμε σε ένα σύστημα που θα καταρρεύσει αμέσως με το επόμενο κύμα προσφύγων. Κάνω έκκληση στη σύνεση της Ευρώπης. Και παρακαλούμε για περισσότερη ευελιξία χώρες όπως η Γερμανία που έχουν εκπληρώσει το τμήμα εκείνο της συμφωνίας που τους αναλογεί. 

Ερ.: Πόσο ικανοποιημένος είστε με την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;

Απ.: Η συμφωνία είναι περίπλοκη και υπάρχουν γκρίζες περιοχές. Ωστόσο, η συμφωνία είναι μία επιτυχία, τα κύματα των προσφύγων έχουν ανασχεθεί δραστικά. Και φυσικά όχι εξαιτίας των φρακτών στα σύνορα. Όταν έκλεισε η οδός από την Ελλάδα στη Γερμανία, οι αριθμοί των προσφύγων υποχώρησαν από τους 10.000 την ημέρα σε περίπου 3.000. Κατόπιν της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έρχονταν μόνον 60 την ημέρα. 

Ερ.: Ασκείται ωστόσο σκληρή κριτική, κυρίως από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τη συμμερίζεστε;

Απ.: Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται καλά και στην Τουρκία, υπάρχουν εγγυήσεις για εκείνους σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Δεν είναι σύμπτωση ότι η Ευρώπη σκέπτεται την μετάδοση του συγκεκριμένου μοντέλου και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα για τη διαδρομή των προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Ερ.: Μέχρι στιγμής δεν έχει υποχρεωθεί κανένας Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται στην Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία. Αυτό δεν καταδεικνύει ότι και οι ίδιοι οι αρμόδιοι που χειρίζονται επί τόπου το θέμα δεν έχουν πεισθεί από τη συμφωνία;

Απ.: Η Ελλάδα επικεντρώνεται ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, όπως προβλέπεται και στο πλαίσιο της συμφωνίας. Είναι φυσιολογικό να προκύπτουν καθυστερήσεις για αυτό το λόγο.

Ερ.: Υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει οικονομικώς μόνον δέκα ελληνικά στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων. Ισχύει αυτό;

Απ.: Όχι, κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό. Θα κλείσουμε κάποιους από τους χώρους φιλοξενίας και θα στεγάσουμε τους ανθρώπους σε διαμερίσματα. Ένα νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ μας δίνει τη δυνατότητα για 10.000 πρόσθετες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα. Αυτό αποβαίνει προς όφελος των προσφύγων, και των Ελλήνων, της οικονομίας μας και της διαδικασίας ένταξης.

Ερ.: Η κατάσταση είναι τεταμένη, τρεις άνθρωποι πέθαναν στο χώρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, δύο από μία φωτιά. Τι μπορεί να συνέβη;

Απ.: Αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Ως γιατρός όμως μπορώ να πω: Ανεξαρτήτως των αιτιών θανάτου εκτιμάται ότι και οι κακές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο να έπαιξαν ένα ρόλο. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο χώρο. Αυτές οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν, γιατί προσκρούουμε συχνά στις αντιστάσεις των υπερβολικά επιβαρυμένων δημάρχων και κατοίκων. Η εντύπωση μου ωστόσο είναι ότι σιγά-σιγά υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τα αναγκαία μέτρα. Ακόμη και στη Μόρια βελτιώνεται η κατάσταση σταδιακά.

Ερ.: Μπορείτε να αποκλείσετε άλλους θανάτους;

Απ.: Σε περίπτωση που έρθουν πάλι περισσότεροι πρόσφυγες, ακόμη και αν πρόκειται για μόνον εκατό ημερησίως, η κατάσταση στη Μόρια μπορεί να παρουσιάσει ταχεία κλιμάκωση. Έχουμε απευθύνει παράκληση προς την ΕΕ να μας επιτρέψει να απαλλάξουμε από κάποιο βάρος τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Επ’ αυτού όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση.

Η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο Spiegel στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/griechenland-wir-koennen-keinen-einzigen-fluechtling-zusaetzlich-unterbringen-a-1140403.html