Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Documento» και η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ αλλά και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού:

Για το πότε θα κατατεθεί το αθλητικό νομοσχέδιο

«Υπήρχε σε διαβούλευση ένας αθλητικός νόμος ο οποίος είχε πολλά σημεία από τον νόμο Ανδριανού. Έγιναν πολλές και σημαντικές παρατηρήσεις. Πρέπει να κρατήσουμε τα σχόλια, να διορθώσουμε κάποια πράγματα που αναδείχθηκαν μέσα από τον δημόσιο διάλογο, να συμπληρώσουμε κάποια σημεία που είχαν κενά και να φέρουμε έναν συνολικό νόμο που θα είναι σύγχρονος και θα λύνει τα προβλήματα της αθλητικής κοινότητας. Αν λέγαμε ότι φέρνουμε αύριο τον νόμο στη Βουλή, θα ήταν διαβούλευση-παρωδία. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Καλύτερα να πάμε δύο μήνες πίσω. Σκοπός μας είναι το επόμενο πρωτάθλημα να αρχίσει με νέα στάνταρ που θα ισχύουν για όλους».

 Για το αν είναι υπέρ της διεξαγωγής της Σούπερ Λιγκ με 12 ή 14 ομάδες

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η πρώτη κατηγορία πρέπει να έχει δέκα ομάδες για να είναι οικονομικά βιώσιμες. Ταυτόχρονα, στη Football League πρέπει να μετέχουν και οι λεγόμενες δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ της μεγάλης Λίγκας που έχουν τη δυνατότητα να τις συντηρήσουν. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε ένα πρωτάθλημα γνωρίζοντας ότι κάποιες ομάδες ενδέχεται στην πορεία να μην αντέξουν οικονομικά. Η μικρότερη ζημιά είναι να σταματήσουν να αγωνίζονται. Η μεγαλύτερη είναι να προσπαθούν να επιβιώσουν με άλλους τρόπους». 

 

Για το αν καλύπτεται από το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, δηλαδή μία ψήφος στις ΠΑΕ και τρεις στις Ενώσεις

«Προφανώς κι όχι. Στο ποδόσφαιρο θα έπρεπε όλες οι επαγγελματικές ενώσεις, για παράδειγμα των διαιτητών, των προπονητών, των ποδοσφαιριστών, να έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου, χωρίς αυτό να αλλάζει την πλειοψηφία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο σώμα των ψηφοφόρων. Πρέπει όμως να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ΠΑΕ και ταυτόχρονα βέβαια σαφέστατη οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Και η οικονομική ενίσχυση πρέπει να είναι από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει επαγγελματικό. Εδώ όμως θέλω να πω το εξής:

Το προβλημα στο ελληνικο ποδοσφαιρο δεν ειναι ουτε οι Ενωσεις, ουτε η ΕΠΟ. Ειναι ο εναγκαλισμος της Ομοσπονδιας με τη διαιτησια».

Για το αν είναι λύση να πάρει η Πολιτεία τη διαιτησία από την ΕΠΟ: 

«Δεν μπορεί να αποκοπεί απόλυτα από την ΕΠΟ. Μπορούν όμως να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες που δεν θα επιτρέπουν τον σφιχτό εναγκαλισμό. Προφανώς αυτό μπορεί να γίνει με την εποπτεία της FIFA και της UEFA.  Αν η διοίκηση της ΕΠΟ αποκοπεί από τον πλήρη έλεγχο της διαιτησίας, ο-ι εκλογές μπορούν και πρέπει να γίνουν σύντομα. Κι αυτό μπορεί να γίνει -και είναι μέσα στις προτάσεις μας- με τη δημιουργία σχολής επαγγελματικής διαιτησίας. Και ίσως είναι η ενδεδειγμένη λύση, ο διαχωρισμός δηλαδή της διαιτησίας σε ερασιτεχνική κι επαγγελματική».

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.