Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παρέστη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την Ψηφιακή Ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της χώρας σημείωσε, με αφορμή και σχετικές τοποθετήσεις προσκεκλημένων στο Φόρουμ, ότι «υπάρχουν φωνές πρώην κυβερνώντων, οι οποίες επαναφέρουν το θέμα του Grexit. Νομίζω πως όσοι το κάνουν, είτε δεν έχουν γνώμη για το ποια θα πρέπει να είναι η Ευρώπη είτε θέλουν να την κρύψουν».

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «το “Μένουμε Ευρώπη” δεν είναι αρκετό. Το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Και είναι ευκαιρία να σκεφτούμε με ψυχραιμία τι πήγε στραβά με την Ένωση». Ενώ συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τόνισε ότι «θα πρέπει να θυμηθούμε τι ήταν η τρόικα ξεκινώντας και ποιοι θεσμοί έχουν πλέον άποψη επί του ελληνικού προγράμματος». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή η διακυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 10 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως γινόταν κατά την 8ετία 1996 – 2004».

Αναφορικά με τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο Νίκος Παππάς μίλησε για την Πληροφορική και τις Τεχνολογίες, που αποτελούν «τον κλάδο των κλάδων, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη των λοιπών κλάδων της οικονομίας».

Όπως τόνισε «η Ελλάδα δυστυχώς είναι στην 26η θέση από τους 28 της Ευρώπης στο θέμα της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών» και την ίδια στιγμή «υπάρχει πρόβλημα στην εξοικείωση του πληθυσμού με τις νέες τεχνολογίες, παρά την υψηλή χρήση έξυπνων συσκευών, κάτι που μειώνει το ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». 

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για «σύγχρονα και αξιόπιστα δίκτυα, τα οποία θα “απλωθούν” με τέτοιο τρόπο σε όλη τη χώρα, ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να μένει πίσω. Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει ψηφιακούς δρόμους, οι οποίοι θα βγάλουν τις τοπικές κοινωνίες από την απομόνωση και θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να εκμεταλλευτούν πρωτοπόρες εφαρμογές, όπως η τηλεϊατρική, η γεωργία ακριβείας».

Κατά τον Νίκο Παππά, το βάρος πέφτει επίσης στη διάδοση χρήσιμων εφαρμογών: «Δεν αρκεί η ανάπτυξη μιας εφαρμογής από κάποια start up, δεν αρκεί μια επίσκεψη και μερικές χειραψίες από τον αρμόδιο Υπουργό. Το θέμα είναι να επωφεληθούν οι πολίτες».

Ο Υπουργός μίλησε και για την προσπάθεια αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, που –όπως είπε- «αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, κάτι που φαίνεται από τη συγκρότηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης».

Ο Νίκος Παππάς έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας: «Η Πολιτεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιχειρήσεις, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε η Ελλάδα να περάσει στη φάση της νέας ανάπτυξης».

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.