Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σε μία κρίσιμη στιγμή της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της κρίσης νομιμοποίησης της ΕΕ, η οποία δεν οφείλεται σε κακές δημόσιες σχέσεις της τελευταίας, αλλά στην επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών της Ευρώπης, ως συνέπεια της διάβρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πρέπει να επανεξετασθούν οι αποτυχημένες πολιτικές. Εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για κοινωνική ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας και της λιτότητας. Υποστηρίζοντας ανάλογες προτάσεις της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, του οποίου η ανάπτυξη θα πρέπει να βαίνει παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη και να συμβάλλει στον προσδιορισμό της.

Ως προς την μετανάστευση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να συναφθούν Σύμφωνα για την μετανάστευση με χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, κατά το πρότυπο των Συμφώνων που συνήψε η ΕΕ με αφρικανικές χώρες. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης των κρατών-μελών της ΕΕ στην αρχή της αλληλεγγύης, η οποία θα πρέπει να αποτελεί θεμέλιο λίθο του νέου Κανονισμού του Δουβλίνου.

Όσον αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη την τήρηση της αρχής της αιρεσιμότητας και την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τέλος, αναφερόμενος στην εμπορική πολιτική της ΕΕ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές όχι μόνον οι ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά και ειδικότερα θέματα εθνικής σημασίας, όπως η προστασία των αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.