Αύξηση των πιστώσεων για την Παιδεία στον προϋπολογισμό του 2017

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΥΠΠΕΘ): ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ EKEINON ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)

Με τον νέο προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, προβλέπεται αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση των δαπανών του ΥΠΠΕΘ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του   2016 κατά 257 εκ. € ή κατά 5,3%. Ανάλογα διαπιστώνεται και μικρή ποσοστιαία αύξηση στην αναλογία των δαπανών αυτών επί του ΑΕΠ (2,85% από 2,80%). Έτσι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που ξεκίνησε με τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος έβαλε φρένο στις συνεχείς, τα προηγούμενα χρόνια, μειώσεις των δαπανών για την παιδεία.

Αυτό αποδεικνύεται αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2017 της σημερινής κυβέρνησης με τις δαπάνες που είχε αποφασίσει να διατεθούν για το 2017 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσα από το μεσοπρόθεσμο του 2015-18 που είχε ήδη ψηφίσει με το Ν.4263/14. Συγκρίνοντας αυτές τις δαπάνες διαπιστώνουμε ότι με τον προϋπολογισμό του 2017 οι δαπάνες του ΥΠΠΕΘ αυξάνονται κατά 691 εκ. € ή κατά 15,6%. Δηλαδή ότι από το 2,15% των δαπανών του ΥΠΠΕΘ επί του ΑΕΠ που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2017 με το μεσοπρόθεσμο 2015-1018, ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε προβλέπει οι δαπάνες αυτές να ανέλθουν στο 2,85% επί του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές παραμένουν ακόμα εξαιρετικά χαμηλές, η σύγκριση αυτή είναι καταλυτική, προκειμένου να γίνει αντιληπτό σε όλους τι θα συνέβαινε και στην εκπαίδευση, αν δεν είχε προηγηθεί η πολιτική αλλαγή τον Γενάρη του 2015,

budjet 1

ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017 ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΠΕΘ

budjet 2

budjet 3

budjet 4

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 2015-18 ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΠΕΘ

http://www.taxheaven.gr/pagesdata/AITIOLOGIKH%20EKTHESH_MPDS%202015-2018.pdf

budjet 5

budjet 6

budjet 7

       budjet 8

Οι συγκριτικοί πίνακες σε μορφή doc

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.