• Ενημέρωση Συντακτών | 20.06.2011

  20.06.2011 | Κατηγορίες: ενημέρωση συντακτών

  Καλό μεσημέρι.

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στην πρώτη μου ενημέρωση.  Ευελπιστώ να έχουμε μία καλή, σύγχρονη και εποικοδομητική επικοινωνία.  Περιμένω την καλόπιστη και αξιόπιστη κριτική σας.  Δεν περιμένω να είστε φιλικοί προς την κυβέρνηση, περιμένω να έχετε κριτική διάθεση και στάση, αλλά πάντοτε με βάση την τεκμηρίωση και την αξιοπιστία. Αυτό θα επιδιώξω και εγώ από τη δική μου πλευρά.

  Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πεταλωτή που ανέλαβε νέα καθήκοντα ως υφυπουργός Δικαιοσύνης.  Πιστεύω ότι ο Γιώργος υλοποίησε  ένα τεράστιο έργο μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Διαμόρφωσε την αρχική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και ενημέρωσε με αξιόπιστο τρόπο τον ελληνικό λαό.

  Επίσης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του βουλευτή του ΚΚΕ ΄Αγγελου Τζέκη, αλλά και στο ΚΚΕ.  Η Βουλή θα είναι φτωχότερη χωρίς τον ΄Αγγελο Τζέκη.   Υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός, μία πολύ σοβαρή και νηφάλια φωνή, που χωρίς δραματοποιήσεις και υπερβολές –το τονίζω αυτό, γιατί το χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο και εντονότερα στον πολιτικό μας λόγο- μετέφερε τις αγωνίες, τα ερωτήματα και τα αιτήματα των Ελλήνων εργαζομένων και πολιτών.  Για μία ακόμη φορά τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  Η χώρα βρίσκεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη καμπή.  Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται σε εξέλιξη με τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πέμπτη δόση του δανείου.  Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες και έντονες και συνεχίζονται αυτές τις ημέρες στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες και θα συνεχιστούν με τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδος.

  Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Ακούστηκαν τα επιχειρήματα της πρώτης ημέρας, όπως αυτά αναλύθηκαν από τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το οποίο θα μπορούσε να παρατηρήσει κάθε Έλληνας  πολίτης ήταν η διαφορά στάσης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Η στάση του Πρωθυπουργού ήταν μία υπεύθυνη στάση, θέτοντας πάνω από το κομματικό, το προσωπικό και το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα συμφέροντα της μέσης ελληνικής οικογένειας, τις αγωνίες του ΄Ελληνα πολίτη, του ελληνικού λαού.

  Μία υπεύθυνη στάση που επιδιώκει την επίλυση των άμεσων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον άμεσο δανεισμό της χώρας, την εξασφάλιση σταθερότητας όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.  Και γενικότερα τη σταθερότητα όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο της δικής μας κυβέρνησης, αλλά και σε βάθος χρόνου.

  Αντίθετα, αυτό που είδαμε ήταν μία τοποθέτηση εσωστρεφής, με γνωστά συνδικαλιστικά επιχειρήματα, που προφανώς απευθυνόταν στο κόμμα του.  Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μην υπερβεί τα στενά κομματικά πλαίσια της Ν.Δ., τους στενούς κομματικούς περιορισμούς που του επιβάλλουν οι εσωκομματικές ισορροπίες.  Αντί να αρθρώσει έναν γόνιμο λόγο, για παράδειγμα, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, πώς μπορούμε να συμβάλουμε όλοι για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση, χρησιμοποίησε έναν λόγο που μάλλον είχε ως στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση, παρά τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου θα μπορούσε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα βασικά και τα μεγάλα.  Αυτά είναι που απασχολούν τον ελληνικό λαό, και όχι  οι «κοκορομαχίες», οι χαρακτηρισμοί και οι υπερβολές.

  Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ο Πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του να συσταθεί επιτροπή προσωπικοτήτων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα συζητήσει το πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, όσον αφορά σε πρώτη φάση το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει και αυτό είναι ένα αίτημα των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας οι οποίοι ζητούν συστηματικά να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση για το πολιτικό σύστημα. Μια συζήτηση που  υπερβαίνει τα στενά πλαίσια που αφορούν  τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική κρίση. Το ΠΑΣΟΚ επανακτά τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πάντα ήμασταν ένα κίνημα, μία κυβέρνηση που έθετε τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα σε αυτόν τον τόπο, ανοίγουμε το θέμα του πολιτικού συστήματος με έναν ορθολογικά δομημένο τρόπο,  μία επιτροπή προσωπικοτήτων που δεν θα επηρεάζεται από εμάς.  Θα είναι μία ευρύτατη επιτροπή η οποία θα συλλέξει όλες τις απόψεις από την ελληνική κοινωνία, τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα, τις οργανώσεις των πολιτών και θα τις συστηματοποιήσει.  Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ευρύτατος διάλογος με όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και με το διαδίκτυο όπου όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους και εδώ είναι ο ρόλος της ενεργού κοινωνίας των πολιτών.  Οι πολίτες θα βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτής της συζήτησης.  Δεν θα είναι μία κλασσικά κομματική συζήτηση, μία κλασσική συζήτηση που θα κατευθύνεται από το κυβερνών  κόμμα, θα είναι μία ανοικτή διαδικασία.  Δεν θα αγνοήσουμε –και αυτό είναι το σημαντικότερο- τους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας.  Και ο κατ’ εξοχήν θεσμός της ελληνικής Δημοκρατίας που θα συζητήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο και η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

  Επομένως, μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση – θα έχει προηγηθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και προσωπικοτήτων με διευρυμένη σύνθεση και όχι κομματική – τονίζω ότι θα επιδιώξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη η σύνθεση αυτής της επιτροπής σε σχέση με τα πολιτικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά της.  Ακολουθεί  εκτεταμένος διάλογος με τους πολίτες, έρχεται το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνται και τα θέματα της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

  Δεν θα υπάρχουν εκβιαστικά διλήμματα, δεν θα υπάρχει μία ερώτηση, σε καμία περίπτωση, στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει εντός του φθινοπώρου.

  Επομένως,  δεν καθυστερούμε τη διαδικασία, κατανοούμε τις αγωνίες των πολιτών που ζητούν αλλαγές.  Ζητούν να αλλάξουμε όλοι.

  Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή είπε ότι όλοι θα αλλάξουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία.  Αλλά θα αλλάξουμε μέσα από μία δημιουργική πορεία που θα δίνει ελπίδες στον ελληνικό λαό, δεν θα επαναφέρει τη συζήτηση στα γνωστά επίπεδα της κακομοιριάς, της μιζέριας και της καταστροφολογίας.  Οι πολίτες περιμένουν από το πολιτικό σύστημα να δείξει θετικά αντανακλαστικά που θα προωθούν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών και θα αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

  Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, το έλλειμμα και το χρέος είναι τα συμπτώματα της κρίσης.  Η κρίση έχει πάρα πολλά και βαθιά αίτια. Ένα από αυτά είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα.  Και ανοίγουμε αυτή τη μεγάλη ατζέντα, αυτή τη μεγάλη πολιτική συζήτηση.

  Και με αυτές τις σκέψεις αναμένω τις ερωτήσεις σας.

  Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ενημέρωσης συντακτών από τον κ. Μόσιαλο:

  Briefing_20.06.2011


Πληροφορίες

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.