Η σύνθεση της Κυβέρνησης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Επισκεφτείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Χρήσιμα links
-
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μαυρουδής Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης ΜαγκριώτηςΤο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συστάθηκε από την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου παραγωγής, παρακολούθησης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφάνεια και πρώτιστο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.
Βασικό έργο του είναι τα μεγάλα έργα, αλλά και μεσαία και μικρής εμβέλειας έργα σε περιφερειακό επίπεδο για την ανάπτυξη των υποδομών σε ολόκληρη την χώρα, η κατασκευή δημοσίων κτιρίων -όπως δικαστηρίων, νοσοκομείων, σχολείων-, εργατικών κατοικιών, αλλά και η διαχείριση της καθημερινότητας προς όφελος του πολίτη στην κατεύθυνση της βελτίωσης και του συντονισμού των συγκοινωνιών και των μεταφορών, η δικτύωση της χώρας στις νέες τεχνολογίες και η επίλυση επιπλέον προβλημάτων των νησιών μας, όπως είναι η υδροδότησή τους.
Κύριος μοχλός ανάπτυξης του έργου του Υπουργείου είναι οι συμβάσεις παραχώρησης. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις για το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Αττική Οδό και τη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο. Με συμβάσεις παραχώρησης συνεχίζουν να κατασκευάζονται: Ιόνια (Ρίο Αντίρριο – Ιωάννινα), Ολυμπία (Κόρινθος – Πάτρα – Καλό Νερό), Μωρέας (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα), Ε-65 (Θεσσαλία) και Μαλλιακός – Κλειδί. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, τον Οκτώβριο θα κατατεθούν οι προτάσεις για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και ακολουθούν το 2011 οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής και το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Μετά το Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξαγγελιών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δηλαδή την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου όλων των στοιχείων συμβάσεων έργων, μελετών και υπηρεσιών, μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ανάθεση έργων και μελετών, μέσω μίας ανεξάρτητης Αρχής, ενώ προωθείται και νομοσχέδιο για την επίλυση της μεγάλης πηγής καθυστερήσεων και υπερβάσεων στα έργα, τις απαλλοτριώσεις.
